– Jeg husker det øyeblikket i 2019 så godt. Vi hadde presentert vår helt ville idé om en storslått sykkelpark for næringslivet i Harstad, i håp om å få hjelp til å få realisert dette. Plutselig ser vi engasjementet tar over for Roger Moe i Harstad Maskin. Sammen med Jakob Kulseng-Hansen i Sæteråsen tar de tavla og begynner å regne og beregne hvor mye masser vi må ha for å få i gang prosjektet vårt. Det var en helt vill følelse!

Styreleder Bjørn Tore Woll og prosjektleder Stian Evensen smiler stort på benken i sykkelparken i Blåbærhaugen. Engasjementet lyser av de når de snakker om sykkelparken, og hva de har fått til på så kort tid

– En ting er sikkert! Vi hadde aldri klart dette uten gode sponsorer og samarbeidspartnere. Slik som Harstad Maskin har vært for oss, sier Woll.

Et gratis fritidstilbud

Grunntanken til Harstad Sykkelpark er at barn, unge og voksne skal kunne ha et fritidstilbud som er spennende, utfordrende, morsomt og som øker mestringsevnen. Og ikke minst – er helt gratis å bruke året rundt.

– Vi har en dyster utvikling i samfunnet vårt, hvor vi ser at barn og unge sliter mer med sin mentale helse enn tidligere generasjoner, forteller Woll.

Til daglig jobber han som oberst i Forsvaret, mens Evensen jobber som sykepleier på UNN Harstad. Begge har dermed god kunnskap om den negative trenden til barn og unges mentale helse. Likevel tror de at dette er noe som med enkle grep kan justeres.

– Det å få ha det gøy på en uorganisert arena kan ha mye å si. Ved å utfordre seg selv, får man kjenne på de mentale sperrene man har i hodet sitt. Samtidig som man gir slipp på de, kjenner man også på mestring over faktisk å klare mer enn man trodde. Det bygger selvtillitt og selvfølelse. Både på og utenfor sykkelparken, sier Woll.

I dag er byggetrinn to av sykkelparken ferdig. Det er nå ni merkede skogsløyper (med flere rangeringer, hvor grønn er for nybegynnere og sorte for veldig erfarne), to pump tracker (en for nybegynnere og en i verdensklasse for de litt mer erfarne), samt et område med små og store hopp.

– Det handler om å få barn og unge bort fra skjerm og ut i frisk luft. Derfor legger vi opp til at det skal være noe for alle i sykkelparken. I tillegg er det områder med benker og bord, slik at familien kan grille og kose seg med litt mat og drikke mellom sykkelturene, sier Woll.

Selv om sykkelparken har vært i drift i noen år allerede, er den ikke ferdig utbygget. Blant annet står et driftshus på planene, skatepark og ei opplæringsløype for barn som ferdes i trafikken.

– Vi har mange planer og vi kjører på, ler Woll og Evensen.

Viktig for samfunnet

Elisabeth Vollstad Moe, daglig leder i Harstad Maskin er stolt av å være sponsor og samarbeidspartner til Harstad Sykkelpark.

– For oss i Harstad Maskin er vi opptatt av prosjekter og aktiviteter vi sponser er med på å bidra til å skape bolys i byen vår. Vi er opptatte av at både våre ansatte og innbyggerne våre har aktiviteter som gjør at de trives og vil bli værende i byen. Ringvirkningene av dette vil jo være en positiv utvikling for byen, for innbyggertallene og for næringslivet, sier hun.

Derfor synes hun også det er enkelt å kunne bidra med sponsing til Harstad Sykkelpark.

– Sykkelparken er et unikt og gratis tilbud for små og store i alle aldre. Vi tror også at barn og unge har behov for å være i mer aktivitet. I sykkelparken får alle kjenne på frihet, spenning og action.

Hun tror også at sykkelparken er såpass attraktiv at mange familier vil ta med seg sykkelen og reise til Harstad for å teste ut løypene.

Åpningsfest og VM-kvalifisering

Og det vil skje allerede denne helgen blir det todagers folkefest i Blåbærhaugen.

– Fredag har vi åpningsfest for byggetrinn 2. Da blir det sykkelritt for barn, Kokkelauget griller mat og vi lover et spektakulært sykkelshow, sier Woll og legger til at arrangementet selvsagt er gratis.

Den store pumptracken i Harstad Sykkelpark er utviklet i samarbeid med Velosolutions og er verdens nordligste VM-sertifiserte pumptrack. Og lørdag skal Harstad, som en av fire byer i verden, arrangere VM- kvalifisering til Red bull UCI Pump Track.

– Da kan jeg garantere at det blir show, når eliten kommer til Harstad for å kjenne på G-kreftene i pumptracken. Blant annet kommer verdensmesteren Eddie Clerte, som er helt rå i pumptracken, forteller Woll.

– Dette er jo helt fantastisk. Og det er dette som gjør at vi i Harstad Maskin er utrolig stolte av å ha vært sponsor siden 2019. Og vi er selvsagt med som sponsor videre i drift og utvikling, avslutter Vollstad Moe som håper mange tar turen til Blåbærhaugen både til åpnings-og VM-helga, men også bruker området videre.