Støvskyen står i været mens det sprenges, greves og knuses i Blomjoten i Kilbotn. Sesongen for produksjon av pukk og grus er godt i gang.

Anleggsleder Trym Botnmark står ved brakkene på masseuttaket i Blomjoten og prater i telefonen. Rundt han jobbes det for fult i gravemaskiner og ei stor kvern maler store steiner til mindre størrelser. En hjullaster fyller en skuffe med grus og tømmer det i traktorhengeren til en kunde.

– En skuffe på hjullasteren tar 15 tonn grus, sier Botnmark når han er ferdig i telefonen og peker på hjullasteren. Han humrer litt når han forteller at privatkunder ringer og sier de trenger en skuffe grus.

– De tenker jo ikke over at maskinene vi har her er av det store slaget. Jeg vet jo at private hengere ikke tar 15 tonn grus, så da må jeg spørre en ekstra gang om hvor stor henger de har før vi avklarer , sier han og smiler.

22 tonn tordendrønn

Masseuttaket i Blomjoten er ikke et nytt anlegg, men et langsiktig prosjekt. Etter en omfattende regulering i 2016, fikk Harstad Maskin området betydelig utvidet. 

– Sesongen vår starter som regel opp i mai og med unntak av noen uker ferie i juli, holder vi på til oktober/november. Men det er litt væravhengig for vi ønsker ikke å ha snø i massene. I år lå snøen lenge og vi startet derfor opp litt senere enn normalt, sier han.

Ca. to ganger i løpet av sesongen sprenger de i fjellet for å få tak i grus og stein.

– Forrige salve gikk av for ikke så alt for lenge siden. Da brukte vi 22 tonn sprengstoff fordelt i flere borrehull som er rundt 20 meter dyp, sier han og beroliger med at når de trykker på knappen går ikke alt opp i en smell.

– Vi har noe forsinkelse på hver sprengladning, så det blir som en slags dominoeffekt. Dermed blir det mer kontrollert. For de som er her da, høres det mer ut som ekstremt tordenvær enn sprengladning, sier han.

Jobber på spreng

I fjor hentet Harstad Maskin ut 130.000 tonn masser fra Blomjoten. Massene kvernes opp i forskjellig størrelse og selges både til private, næring og Harstad Maskin bruker også massene i egne prosjekter til sine kunder.

– Massene våre er godkjent til all bruk for privat, næring, privat og kommunal vei. Vi ser også at vi har fått flere privat kunder som ønsker å kjøpe masser. Derfor har vi hektiske uker foran oss nå for å produsere opp mengdene vi trenger, forteller Botnmark.