Teamet i Harstad Maskin blir stadig med internasjonalt når italienske Luca, australske Kyh og norsk-svenske Alf-Gunnar har startet opp hos Harstad Maskin.

– Været her kunne vært bedre, ler geolog og nyansatt anleggsleder Luca

Mann som står ved et gjerde

Ravagnani når han speider ut over Harstad fra parkeringsplassen i Merkurveien.

Han er fra en liten landsby utenfor Bergamo i Nord-Italia og er vant til både snø og vinter. Men de nord-norske sommertemperaturene er han ennå ikke vant med.

– Jeg hadde mitt første møte med Nord-Norge i 2016, da jeg jobbet i det italienske selskapet Duci Norge. Vi arbeidet med kraftlinjene og jeg var anleggsleder på prosjektet, sier han.

Luca pendlet mellom Nord-Italia og Nord-Norge i fire år før pandemien slo til. Da verden åpnet igjen etter pandemien, kunne Luca komme tilbake til Nord-Norge. På et linjeprosjekt mellom Bjerkvik og Lødingen, ble han også kjent med ei jente fra Vestlandet. Og da var det gjort. Han flyttet til Norge ved årsskiftet og begynte å søke jobber.

– Jeg fikk telefon fra Harstad Maskin som kunne tilby meg jobb som anleggsleder. Det var noe jeg hadde god erfaring fra, selv om prosjektene til Harstad Maskin skulle vise seg å være mye mer spennende og varierte enn de jeg hadde i Duci. Akkurat nå er jeg både på prosjekt i Mercurveien Nord, men har vært innom Medkila og det nye helsehuset for å bli kjent med bedriften og prosjektene. Det er spennende dager, sier han.

På spørsmålet om hvordan valget havnet på Harstad Maskin er han klar i talen sin.

– Hos Harstad Maskin får jeg mulighet til å utvikle meg over flere plan. Både i jobben min, men også å bli kjent med kulturen og selvsagt bli ennå bedre i norsk. Jeg får også mulighet til å lære ennå mer om hvordan det norske arbeidslivet fungerer, som er ganske annerledes og mer effektiv enn det italienske, sier han.

– Harstad Maskin er vel veldig bra arbeidsplass. Det er godt organisert og det er mange spennende prosjekter, samtidig som det legges opp til personlig utvikling, som er viktig for meg, avslutter Luca.

Kom tilbake til Norge

Mann som står foran en hjullaster

Alf-Gunnar Mikkelsen er opprinnelig fra Harstad, men familien flyttet til Sverige da han var liten.

– Vi har bodd flere steder i Sverige, blant annet Wilhelmina og Arjeplog. Men nå ønsket jeg å flytte tilbake til Norge og Harstad. Vi har en del slekt her og jeg ønsket å være nærmere dem, sier han.

Gjennom broren fikk han et tips om ledig stilling på Harstad Maskin og Alf-Gunnar var ikke sen om å søke på jobben og fikk senere tilbud om å være maskinfører hos Harstad Maskin.

– Det hele skjedde ganske fort. Jeg bestemte meg i påsken og i midten av mai begynte jeg her, sier han og ler.

Han gikk rett inn i produksjonen på grustaket på Blomjoten, hvor han er hjullastersjåfør og laster grus til kundene.

– Det vil nok ta litt tid før jeg blir kjent med alle kollegene mine, ettersom jeg er her ute på Blomjoten i sommer. I første omgang blir jeg godt kjent med lastebilsjåførene og de andre som er innom Blomjoten, sier han og ler.

– Hva kan jeg si? Å jobbe hos Harstad Maskin står til de forventningene jeg hadde. Det kjennes bra ut, sier han.

Flyttet til Harstad fra andre siden av jorda

Mann som står foran en traktor

Kyh Tyler er opprinnelig fra Brisbane i Australia, men flyttet til Norge i 2018. De siste årene har han jobbet hos en annen entreprenør i Harstad, men var på jakt etter nye utfordringer.

– Jeg kjente jo godt til Harstad Maskin og kom i prat med en av prosjektlederne her. Det viste seg at de kunne tilby akkurat det jeg var på utkikk etter og da måtte jeg gripe sjansen, sier han.

Tyler er utdannet snekker, men ønsker å gjøre litt variert hverdag og villig til å lære noe nytt. Hos Harstad Maskin har han derfor startet opp sammen med asfaltlaget, hvor dagene går ut på å legge asfalt rundt om i regionen. Og mens den nylagte asfalten ennå ryker bak han, innrømmer han at det hele kjennes veldig bra ut.

– Jeg er takknemlig for å ha blitt tatt så godt imot her. Til tross for at norsken min ennå er elendig, blir jeg tatt godt vare på og akseptert for den jeg er, sier Kyh og smiler bredt.