Høytflyvende prestisjeprosjekt landet trygt
– Maksvekta for helikopterløftet var 4.2 tonn. Vi hadde en maskin på 23 tonn. Da var det bare å begynne å demontere maskinen vår slik at hvert løft hadde godkjent vekt. Vi hadde ikke noe alternativ skulle vi bli ferdige innen gitt frist, sier prosjektleder Roger Moe i Harstad Maskin
I 2009 vant Harstad Maskin et anbud som skulle vise seg å bli et av de mest minneverdige oppdragene selskapet har hatt. Oppdraget gikk ut på å forsterke fyllingsdammen ved Niingen kraftverk i Bogen for Hålogaland Kraft.
– Selve jobben har vi jo gjort mange ganger før. Det er bare å forsterke en allerede eksisterende mur. Vi har gjort liknende jobber rundt nesten hele Harstad, sier Roger Moe, som er en av grunnleggerne av Harstad Maskin.
– Det som var spesielt denne gangen var at jobben skulle gjøres på fjellet ved Niingsvannet i Bogen i Evenes kommune, 500 meter over havet og der bratte fjellsider og ingen veiforbindelse var forutsetningene vi måtte løse.
Dermed ble eneste alternativ at alt av utstyr og mannskap ble fraktet opp og ned med helikopter.
– Da måtte vi planlegge på en helt annen måte, og det som er små og ingen utfordringer på bakkenivå ble plutselig noe som krevde noe helt spesielt av våre fantastisk dyktige medarbeidere, sier Moe.
Se bildegalleri lengre ned i saken.
På plass med Super Pumaen
Opp til anleggsområdet var det ikke bare maskiner på opptil 23 tonn som skulle på plass. Det var også sprengmatter, brakkerigger, containere, utstyr og mannskap. Totalt 60 tonn.
– Å bruke lokale helikopter var ikke aktuelt. De klarer bare et løft på 1,2 tonn per løft. Vi måtte leie inn et større helikopter, Super Puma, fra Sør-Norge. Den kan løfte 4.2 tonn per løft, fortsetter Moe.
Dermed begynte jobben med å demontere maskiner og utstyr. Alle delene ble veid og merket med vekten per del, slik at helikopterpiloten kunne planlegge løftene sine uten å gå på akkord med sikkerheten. Lette løft ble gjort på full tank og tunge løft ble gjort på nesten tom tank for å utnytte helikopterets løfteevne maksimalt. På den måten kunne vi også spare tid og kostnader for oss selv og vår oppdragsgiver.
De fikk opp alt utstyret og begynte på jobben i juni i 2009. I september måtte jobben være ferdigstilt, og heldigvis hadde de værgudene med seg slik at ikke dårlig vær ble en årsak til komplikasjoner underveis.
Inngikk avtale med turlaget
Det var en usedvanlig fin sommer, og arbeidet gikk som planlagt på Niingen. Et eget krav i anbudet var at området på ingen måte skulle forsøples. Derfor måtte alt av utstyr og avfall sikres i tilfelle dårlig vær. Hver mandag ble folk og utstyr fraktet opp og hver fredag ble de fraktet ned igjen. Helikoptertransporten ble utført av Heliteam på en sedvanlig god og trygg måte.
– Det hendte jo at vi av og til gikk turstien ned, for det er et fantastisk fint turområde, forteller Jøran Loktu, som var en av de som arbeidet på Niingen-prosjektet.
Selv om logistikken tilsa at de hver mandag måtte passe på å ha med seg absolutt alt av utstyr de hadde behov for den kommende uken, kunne det skje at det var noe de hadde glemt nede i Bogen. Da var gode råd dyre. Løsningen ble å benytte lokale krefter!
– Det var i forbindelse med at vi fikk låne turistforeningshytta til turlaget i Evenes, at vi først kom i kontakt med dem, mimrer Moe og Loktu.
– Turlaget fortalte at de hadde en del «fjellgeiter» som ofte sprang opp og ned Niingen. Da fant vi ut at vi kunne benytte turlagets folk til å bringe utstyr til topps til oss når det var noe vi trengte. Hadde vi glemt noe utstyr nede, så var det noen som tok turen opp til oss med det. De fikk jo noe igjen for det selvsagt, men de var jo helt vilt spreke, og etter å ha tatt noen ekstraturer for oss ble nok formen enda bedre vil jeg tro, humrer Moe. Det er viktig for oss å benytte oss av gode samarbeidspartnere og lokale krefter, og i dette tilfellet så var turlaget rett valg, og en vinn-vinn situasjon for alle parter.
Alltid til å stole på!
Da vi kom til september, var den nye forsterkingen på plass og jobben ferdigstilt. Til tross for litt utfordringer med snø og ekstra vekt på utstyret, kom alt ned fra fjellet igjen på en trygg og sikker måte. Det var like viktig da som nå, og underbygger vårt stolte slagord: Alltid til å stole på!
– Å få være med på en sånn her jobb var virkelig artig, mimrer Loktu.
– Det er ikke mange prosjekter hvor logistikken krever mer enn selve arbeidet, men dette var definitivt et slikt. Om vi får slike prosjekter igjen? Det vet vi aldri, men skulle det skje så har vi både erfaring og kompetanse til å løse det på nytt. Men at oppdraget ved Niingen er noe som vi alltid vil huske veldig godt, det er 100 % sikkert. Det var helt unikt, avslutter en stolt Loktu.
Pingback: Sørger for at hele maskinparken til Harstad Maskin går som smurt - Harstad Maskin