– Jeg kunne ikke tenkt meg å være andre plasser enn her jeg er akkurat nå. Vi har en veldig seriøs jobb, men vi har det så gøy sammen at vi kan likevel flire en hel dag. Da får du lyst å gå på jobb, forteller Roy-Arne Høgås, til venstre i bildet over.
Å være lærling på Harstad Maskin kan være morsomt, men er ingen spøk. Å forme framtidens fagarbeidere er svært viktig for Harstad Maskin. Roy-Arne Høgås har vært lærling i Harstad Maskin i to år og tok fagbrevet høsten 2021. Emil Eide har vært lærling i Harstad Maskin i ett år. Begge stortrives.
– Man er jo veldig nervøs når man kommer første dag som lærling på en arbeidsplass. Men her på Harstad Maskin ble jeg tatt veldig godt imot. Og det tok ikke lang tid før jeg fikk god kontakt med flere og fant meg til rette her, forklarer Emil Eide.
Første året som lærling jobber man mer i grøfta enn i maskinene. Det er en viktig jobb for å få forståelsen om hvordan samspillet fungerer på et anleggsområde.
– Når du kommer til Harstad Maskin blir du satt til oppgaver som passer deg. Følger du med på alt som skjer rundt deg, lærer du enda mer. Blant annet det viktige samarbeidet mellom de i grøfta og maskinføreren. Det er jo noe du tar med deg videre når du på andre året som lærling selv skal sitte mer i maskin og samarbeide med de i grøfta. Om du er i grøfta eller i maskinene, så handler det jo om å samarbeide og å være et team, forklarer Roy-Arne Høgås som etter to år i Harstad Maskin har tatt fagbrev.
For Emil Eide og Roy-Arne Høgås er kameratskap, spennende og varierte arbeidsoppgaver nøkkelord for å trives på jobb.
Mer venner enn kolleger
De to setter også ekstra pris på varierte arbeidsdager, og det får de hos Harstad Maskin.
– Også er det jo hva du gjør det til selv. Her på Harstad Maskin får man prøve nye ting, dersom man bare viser interesse for det. Liker du å jobbe i grøfta, kan du gjøre det. Men vil du jobbe med noe annet, så legges det til rette for at du skal kunne få gjøre det, sier Roy-Arne.
Til tross for at kollegene til Roy-Arne og Emil jobber på ulike prosjekter og de ikke sees så ofte, er gjenget i Harstad Maskin mer familie enn kolleger.
– Alder har ikke så mye å si. Vi er liksom kompiser alle sammen. De du er mye sammen med, men også de du ikke er så mye sammen med. Vi hilser og slår av noen ord med hverandre når vi sees – både på og utenfor jobb. Vi blir tett sammensveiset her. Mange av de jeg henger med på fritiden er kolleger fra jobb, foreller Roy-Arne.
Stadig på jakt
Marlen Albrigtsen er kvalitetsleder i Harstad Maskin med ansvar for oppfølging av lærlinger. For Harstad Maskin er det stor fokus på trivsel og muligheter for videreutvikling for alle ansatte.
– Vi er en bedrift i vekst og trenger stadig flere folk. Det utdannes ikke så mange fagfolk, og da er det ekstra viktig for oss å få tak i lærlinger som vi kan følge opp og sørge for de til gode fagarbeidere, sier hun.
Hun foreller at det ofte ryktes fort om hvem som er dyktig i jobben sin. Og det er personer som kan få seg jobb hvor som helst.
– Derfor er det også så viktig for oss at de som jobber hos oss trives og får arbeidsoppgaver de liker. Og selv om de har muligheter til å finne seg jobb andre steder, så vil de bli i Harstad Maskin. Godt arbeidsmiljø er viktig. Vi er liksom familien til hverandre på jobb. Enkelte dager kan man ha en dårlig dag og surmule litt, men da er det viktig at vi snakker om det og at vi finner en løsning enn at det får utvikle seg.
– For oss er det viktig at vi ser hverandre. Ikke som en arbeidskraft, men som en person, avslutter hun.